13 изумителни ползи от суровия органичен мед

 

Всеки познава меда – тази вкусна храна с изумителни качества, която прави тялото ни здраво, силно и пълно с енергия. Това, което вероятно не знаете е, че органичният суров мед е още по-полезен. Той е произведен в екологично чиста среда, поради което в него се съдържат още повече витамини, минерали и ензими като В2, В3, В5, калций, магнезий, манган, калий, фосфор, цинк. Вкусът му е още по-наситен, а ароматът – по-богат. Но той е не само храна, а и лекарство, което може да се прилага върху кожата.

В следващите редове ще прочетете за 13 изумителни ползи за здравето, които носи консумацията и употребата на био мед.

 1. Има силен антиоксидантен ефект

Био медът е пълен с антиоксиданти, включително фенолни съединения и органични киселини. Те поддържат младостта на клетките и предпазват от редица болести като рак, диабет, сърдечносъдови заболявания.

 1. Има противогъбични и антибактериални свойства

Органичният суров мед има противогъбични и антибактериални свойства. Може да го прилагате върху кожата си при екзема, пърхот и акне. Достатъчно е да нанесете върху засегнатия участък и да отмиете след 10 минути.

 1. Подобрява съня

Био медът насърчава производството на мелатонин в тялото – това е хормонът, който отговаря за съня. Ако хапвате но 1-2 чаени лъжички преди лягане, ще заспивате по-лесно и ще спите по-добре.

 1. Понижава кръвното налягане

Този ефект се дължи на антиоксидантите в био меда. Проучванията са доказали, че при продължителна консумация на органичен суров мед кръвното налягане се понижава.

 1. Регулира холестерола

Био медът работи в две насоки: понижава лошия LDL холестерол и повишава добрият HDL холестерол. Ефектът се забелязва след около 8 седмици. Това прави био меда подходящ за хора с диабет.

 1. Понижава триглицеридите

Едно проучване, публикувано през 2013 г., смята, че консумацията на 0,5 мл мед дневно в продължение на 12 седмици създава положителни ефекти върху метаболизма на пациентите с диабет тип 1. Той помага за намаляване на серумните нива на триглицериди, общия холестерол, липопротеина с ниска плътност, серумната глюкоза на гладно.

 1. Подобрява здравето на сърцето

Заради положителните ефекти върху нивата на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, едва ли ще се изненадате, че органичният суров мед може да подобри здравето на сърцето.

 1. Подпомага контрола на теглото

Една супена лъжица органичен суров мед (21 грама) съдържа 64 калории и 16 г захар, като над 50% от нея е фруктоза. Но гликемичният индекс (GI) на чистият био мед е по-нисък от захарта и стои в умерения диапазон от 54 до 59. В същото време гликемичният индекс на други форми на захар може да достигне до 105. Това прави меда изключително подходящ подсладител за хора, които водят здравословен начин на живот и имат нужда да контролират теглото си.

 1. Подсилва имунитета

Антибактериалните свойства на органичния суров мед помагат за борба с инфекции, причинени от вируси и бактерии. За да подсилите организма си, приемайте лъжица мед преди закуска.

 1. Подобрява паметта

Тъй като намалява оксидативния стрес в мозъка, био медът подобрява паметта, като влияе благотворно върху областите в мозъка, които отговарят за помненето.

 1. Облекчава кашлицата

Медът е ефективно средство за лечение на кашлица. Органичният суров мед съдържа в себе си още повече полезни вещества, които могат да имат благотворен ефект както при възрастни, така и при деца.

 1. Ускорява заздравяването на рани и изгаряния

Органичният суров мед съдържа киселинно рН, което насърчава отделянето на кислород. Така влияе благотворно върху заздравяването на рани и изгаряния по кожата. Освен това естественото съдържание на захар в него има ефект на осмоза, поради което свежда до минимум подуването и стимулира лимфния поток в увредените тъкани.

 1. Подобрява здравето на храносмилателната система

Медът е мощен пребиотик, който може да помогне за подобряване на храносмилането. Той помага за предотвратяване на вредните ефекти на микотоксините и вредната чревна микрофлора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *