Сертифицирано био производство – какво означава

Сертифицирано био производство – какво означава

Когато се оглеждате на пазара в търсене на качествен мед, сред всички предложения ще срещнете и такива с надпис „сертифициран” и с номера на получения сертификат. В следващите редове ще научите какво означава този надпис и какви са изискванията, на които трябва да отговаря произведеният мед, за да получи сертификат за био производство.

Какво е сертификат за био производство

За различните храни от растителен или животински произход са разработени различни изисквания за био производство. За да може производителят да получи сертификат, растенията или животните трябва да бъдат отглеждани при точно определени правила, заложени в българското законодателства. Спазването на правилата се контролира от сертифицираща компания, която издава съответният документ за качество само тогава, когато изискванията са изцяло изпълнени.

Изисквания за сертифициран био мед

За да имате у дома сертифициран био мед, той трябва да е бил произведен от сертифициран пчелар.

За да получи съответният документ, пчелинът и грижите за него трябва да отговарят на следните изисквания:

  • В радиус до 3 км от пчелина трябва да няма индустриално производство, електроцентрали, отпадъчни депа, магистрали или зони с интензивно земеделие.
  • Източниците на полен и нектар за пчелите могат да бъдат само сертифицирани био площи, дива растителност, традиционно обработвани реколти без прилагане на пестициди и изкуствени торове. Тоест в радиус от поне 3 км около пчелина трябва да има само такива площи.
  • Кошерите се изработват само от естествени материали.
  • Боядисването на кошерите отвън трябва да бъде извършено само с естествени бои на водна основа. Забранено е боядисването с лазурни лакове и бои с индустриален и синтетичен произход.
  • Измазването на кошерите отвътре трябва да бъде извършено само с естествен восък и прополис.
  • Забранено е пчелите да се третират с химични субстанции и медикаменти за борба с болести като вароатоза и акар. Позволени са разтвори на различни киселини – мравчена, оксална, млечна, в точно определени пропорции.
  • Пчелният восък, използван при прехода към биологично производство на мед, трябва да бъде сертифициран.
  • Изкуственото подхранване на пчелите може да бъде извършвано само с мед от собствения пчелин, както и със сертифицирана захар, тръстика, захарен сироп или меласа. Забранено е подхранване да се прави с полен, билкови отвари, обикновена захар или обикновен мед.
  • Восъкът в кошерите се подменя редовно и често.

Преходният период от конвенционално към био производство на мед трае 12 месеца. След края на периода сертифициращият орган прави нова проверка, за да се увери, че пчелинът отговаря на всички изисквания. Едва тогава се издава сертификат за производство на био мед.

Допълнителни проверки на качеството на био меда

Както всеки друг мед, био медът подлежи на тестове за безопасност и качество. Тези тестове се извършват в специализирани лаборатории. Там се проверява дали в продукта има наличие на пестициди и антибиотици, които могат да се появят при третирането на самите пчели или при пашата им в обработени с пестициди земи. В лабораториите се правят и тестове за фалшифициран мед.

За съжаление, в България около 50% от медните проби не издържат тези тестове.

Сертифициран био мед от Dulmone

На всяко бурканче мед от „Дюлмонт” ще видите каре с надпис BG-BIO-19 EU Agriculture и европейското лого за органично производство – зеленото листо. Това означава, че бурканчето съдържа био мед, издържал всички проверки за качество и получил сертификат за био производство.

Нещо повече – всяка капка мед „Дюлмонт” е произведена от български производители. На фона на огромните количества вносен мед, нашият продукт е създаден от български цветя, расли на наша земя и цъфтели под нашето слънце. Така не просто осигуряваме най-доброто за вас, а и подпомагаме съхранението и развитието на качественото българско пчеларство. И запазваме живота на пчелите в България.

Без значение дали медът ще бъде акациев, лавандулов, липов, манов или букет, във вашия дом ще влезе възможно най-чистият български суров органичен мед, който не само ще подслади дните ви, но и ще донесе повече здраве в семейството ви.